Dierenbescherming Rijnmond

Dierenbescherming

Opmerkelijk veel konijnenstelletjes gevonden

Er zijn de afgelopen tijd opmerkelijk veel konijnenstelletjes gevonden. De Dierenbescherming adviseert mensen die afstand willen doen van konijnen dit via het Knaagspoor te doen. Konijnen zijn weliswaar groepsdieren, maar ze worden zelden in koppels gevonden.

Zo zijn er twee konijnen gevonden op de Rijksstraatweg in Hellevoetsluis. Ze zaten onder een papiercontainer bij de voetbalvereniging Nieuwenhoorn. Het zijn twee jonge mannetjes die waarschijnlijk in een te krappe behuizing hebben gezeten. Ze hebben veel bijtwondjes. 

 Eveneens in Hellevoetsluis zijn twee grote Vlaamse reuzen gevonden in het Kooisteebos. Dat ligt naast een park in een woonwijk.  

En in de nabijheid van een dierenartspraktijk in Kralingen zijn twee voedsters gevonden.

 Alle konijnen zijn liefdevol opgenomen in het konijnen- en knaagdierenopvangcentrum Het Knaagspoor in Ridderkerk.

De Dierenbescherming legt uit dat konijnen die als huisdier gehouden, op straat gezet worden nauwelijks een kans hebben om te overleven. Ze zijn geen gevaren gewend, zoals verkeer of loslopende honden. Daarbij komt ook dat de konijnen als nieuwkomers in de natuur geen onderscheid kunnen maken welke planten goed voor ze zijn en welke giftig. Het risico is groot dat de dieren sterven wanneer ze de verkeerde planten eten.

De Dierenbescherming adviseert dan ook om contact op te nemen met het Knaagspoor om advies in te winnen hoe je het beste konijnen kunt verzorgen. En wanneer het dan toch niet gaat doe dan afstand via dit centrum. Met gespecialiseerde begeleiding plaatsen de medewerker van het Knaagspoor jaarlijks meer dan 1000 konijnen en knaagdieren.

Het Knaagspoor in te bereiken via nr 088-3437112 of via ridderkerk@dierenopvang.com